1 |
Na czym polegająprzepisy haccp i do czego są przydatne?
HACCP to przepisy dotyczące przechowywania i produkcji żywności. Określają one normy bezpieczeństwa, które wpływa na konsumenta. System ten określa i reguluje zagrożenia biologiczne, chemiczne oraz fizyczne, które wpływają szkodliwie na działanie zdrowotne. W skrócie można powiedzieć, iż celem stosowania HACCP jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego, biorąc pod uwagę żywność. Poszczególne systemy określają dane branże i tak np. HACCP dla piekarni reguluje normy w wypiekach zarówno piekarniczych, jak i cukierniczych, natomiast HACCP dla owoców określa przepisy bezpieczeństwa, które regulują zasady uprawy i przechowywania owoców i warzyw. HACCP dla piekarni to system, w którym sprawdza się i kontroluje określone punkty kontroli tej branży. W przypadku wypieków punktów tych jest niewiele, dlatego też samo nadzorowanie i kontrolowanie analizy zagrożeń dla tej branży nie powinno przynosić większych problemów. Bezpieczeństwo i ochrona produktów, które się spożywa, jest bardzo ważne, ponieważ od nich zależy nasze zdrowie.
Adres www:
|
31 200 |
0 |
|